Bafra'da Organik Böğürtlen Üretimi
Samsun'un Bafra ilçesine bağlı Karaburç köyünde organik böğürtlen üretimi yapan vatandaşların, ürünün bolluğu nedeniyle yüzü gülüyor.
Samsun'un Bafra ilçesine bağlı Karaburç köyünde organik böğürtlen üretimi yapan vatandaşların, ürünün bolluğu nedeniyle yüzü gülüyor.Böğürtlen üretimi yapan Deniz Astsubay Emeklisi Hikmet Bektaş (59), böğürtlenin organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir meyve olduğunu ve kansere karşı koruyucu etkisinin yanı sıra, kan şekerini de dengelediğini söyledi. Bafra ilçesine bağlı Karaburç köyünde 2 dönüm arazi üzerine böğürtlen bahçesini ilk olarak geçen sene deneme amaçlı olarak üretime yönelik kurduğunu belirten Bektaş, "2003 yılından beri böğürtlen konusunun araştırmasını yaptım. Böğürtlen mayıs ayında çiçekaçıyor. Bazı ürünlerin donma olayı var, böğürtlenin ise donma olayı yok. Organik alanda böğürtlen konusunda çalışmamız devam ediyor. Elimizde 4 çeşit böğürtlen var. Biri şeker hastalarına yönelik, diğerleri de dondurmalara uygun böğürtlen çeşididir. Seneye tam rekoltesini öğreneceğim, çünkü bu sene ilk başladık. Böğürtlenden reçel ve böğürtlen suyu yapmaya başladım. Böğürtlenin hangi araziyi sevmesi konusunda ilk olarak toprak analizi yaptım. Şu an tamamen doğal böğürtleni oluşturduk. Yaptığımızaraştırmalarda böğürtlenin, bünyesinde barındırdığı antioksidanlar ve renk veren maddeler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğunu öğrendik" dedi. Bektaş, böğürtlenin cildi yenilediğini ve sindirim sistemiyle kalp-damar rahatsızlıklarına iyi geldiğinin bilindiğini, özellikle bugünlerde taze ve ucuz bir şekilde tüketilebileceğini kaydetti
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder